Er vatnet vårt surt?
Bakgrunnsstoff
Valg for denne aktiviteten: Hovedside
Les veiledning
Legg inn data
Vis resultater
Bakgrunnsstoff
Læreplanmål
Fagstoff på Miljolare.noHvordan virker et pH-meter? Surheten, eller konsentrasjonen av H+-ioner (egentlig H3O+) i vann, er en økologisk faktor som både har betydning for mange biologiske prosesser og som i stor grad påvirkes av dem. Surheten måler vi som pH, som er den negative logaritmen til hydrogenion konsentrasjonen (pH= -log10[H3O+]). I denne artikkelen beskrives det nærmere hvordan et pH-meter virker. Kalsium bufrer ferskvann Kalking brukes som tiltak for å redusere effekten av sur dedbør i elver og innsjøer. Denne artikkelen beskriver noen av de kjemiske prosessene involverte i denne pH-nøytraliseringen. LenkerRegional innsjøundersøkelse 1995 : en vannkjemisk undersøkelse av 1500 norske innsjøer Rapporten presenterer resultatene fra den norske innsjøundersøkelsen høsten 1995, som er en del av et felles nordiske prosjektet for å beskrive status når det gjelder generell vannkjemi, forsuring og eutrofiering, og se på forskjeller og utvikling de siste 10 årene. LitteraturHannisdal og Grønneberg: Praktisk miljøkjemi. Skolelaboratoriet i kjemi ved Universitetet i Oslo, 1992. Direktoratet for naturforvaltning: Håndbok i kalking av surt vann. 2. utgave. DN-håndbok nr. 1, 1990.
|